Ontdek het verhaal van Vesting Bourtange

In de zuidoostelijke punt van Groningen ligt Vesting Bourtange, op een steenworp afstand van de Nederlands-Duitse grens. Jaarlijks bezoeken ongeveer 300.000 (!) bezoekers uit binnen- en buitenland het unieke verdedigingswerk en het omringende natuurgebied. En dat worden er binnenkort meer omdat Terra Mora geopend is. Meer dan een museum of een bezoekerscentrum is Terra Mora een beleving. Verdeeld over drie zalen worden de cultureel- en natuurhistorische waarde van de vesting (Terra) en het omringende natuurgebied met het moeras (moor) op moderne, interactieve wijze in beeld gebracht.

In ‘Het Moor en de vesting’  komt de bezoeker alles te weten over het moeras en historische oorlogsvoering. Historische figuren zoals kapitein Prott vertellen de bezoekers met vooral videoprojecties over hoe het leven in de vesting was, ongeveer tweehonderd jaar geleden.

In ‘Het Gevecht’  kun je zelf met kanonnen schieten en waan je je op de schans van de vesting met de troepen van Bommen Berend in aantocht.

In de derde zaal ‘Het Groninger Landschap en natuur’  beleef je de natuur om de vesting, het vroegere moeras. Beeld, interactiviteit, educatie en beweging staan hier centraal. Zo kun je meevliegen over het moeras als je op de rug van een grote kraanvogel gaat zitten.

Bijzonder is ook het interactief podium. Op de grond zien bezoekers een grote luchtfoto van Bourtange én omgeving. Aan deze omgevingskaart zijn vier verschillend gekleurde informatiezuilen gekoppeld. Deze informatiezuilen hebben ingebouwde touchscreenmonitoren, computers, luisterhoornen én gekleurde pionnen. Door één van de vier gekleurde pionnen te verplaatsen op de plattegrond kunnen de bezoekers informatie (o.a. video’s) bekijken over die plek. De lokaties op de kaart zijn door RFID gekoppeld aan de vier informatiezuilen, zodanig dat de informatie van een gekleurde pion verschijnt op de gelijk gekleurde informatiezuil.

Onze werkzaamheden:
Advies, levering en installatie audiovisuele apparatuur (o.a. videoprojectoren, geluid, luisterhoornen, touchscreenmonitoren) voor de drie zalen. De audiovisuele apparatuur is geschikt voor publiekspresentaties. Het geheel is turnkey opgeleverd.

Opdrachtgever:
Perspekt Studio’s, Haarlem i.s.m. Carillon av-communicatie en Kiss the Frog

Lokatie:
Bezoekerscentrum Terra Mora, Bourtange