Voorkomen is beter dan blussen

Sinds november 2014 heeft Brandweer Haaglanden in de brandweerkazerne in Delft het Brandweer Informatie Centrum (BIC) geopend. Een centrum waar basisschoolleerlingen van groep 8 leren over brandveiligheid in een moderne, interactieve setting.

In de kazerne is o.a. een filmruimte ingericht. In de filmruimte staan banken in brandweerstriping en een levensgrote brandweerwagen.

De kinderen nemen plaats op de banken en de lichten gaan uit. Voor hen wordt een film geprojecteerd in twee delen. Het linkerdeel toont het ontstaan van een woningbrand. In het begin zie je nog niet veel, een kleine flikkerende vlam, maar al snel begint het vuur om zich heen te grijpen. In de hoek staat de temperatuur aangegeven. Deze begint langzaam op te lopen. Dan, als het vuur al best fors is gaat het brandalarm af.

Op dat moment gaat ook het rechterbeeld aan. We zien brandweermannen in de kazerne die de oproep binnen krijgen en in actie komen. Dit is gefilmd vanuit het perspectief van een brandweerman. De kinderen zien hoe ze zich omkleden en naar de wagen gaan. Op het moment dat de sirene van de wagen in de film aangaat gaan ook de lichten op de brandweerwagen in de ruimte aan. De kinderen zien dat de wagen onderweg is, maar ze zien ook dat het vuur aan de linkerkant zich steeds verder verspreidt. Als de wagen op locatie aankomt is er links alleen nog maar één grote vlammenzee te zien. De kinderen realiseren zich dan pas dat, hoewel de brandweer de brand komt blussen, hun hele huis in vlammen is opgegaan.

Onze werkzaamheden:
Advies, levering en installatie apparatuur: videoprojectie voor de brandweerwagen, audio, besturing drukknop, zwaailicht en sirene.

Opdrachtgever:
Hollandse Handen decor- en interieurbouw (bouw) i.s.m. Studio Pronk (ontwerp)

Lokatie:
Brandweer Informatiecentrum Delft