Een stukje Jordaan in Arnhem. Sinds de zomer van 2012 zijn in het Nederlands Openluchtmuseum een aantal afgebroken panden uit de Amsterdamse Westerstraat (uit de wijk de Jordaan) te bezichtigen. In en rondom de panden beleeft de bezoeker het leven in de Jordaan door de eeuwen heen.

Op de kade staat een oude bakfiets vol groente en fruit. Je hoort straatgeluiden zoals het geklingel van de Westertoren en paardenhoeven (soundscape). Daarna stapt u binnen in een postkantoor uit de jaren ‘50, een ‘Turkenpension’ en een Jordaanse kroeg. Ook de bijzondere geschiedenis van de ‘Pottenbakkersgang’ en de achtergelegen krotwoningen wordt verteld. Het komen en gaan van bewoners in de Jordaan is de rode draad. De filmportretten in de filmzaal en de educatieve ruimte op de eerste verdieping verbreden dit thema naar het komen en gaan in Nederland.

In de voormalige behangzaak van Gasman in de Amsterdamse Jordaan woonden ook arbeiders uit andere landen, maar in de volksmond heette het ‘Turkenpension’. Het pension lijkt bewoond. De stapelbedden beslapen door mannen die net uit de nachtdienst komen. Een film op de achterwand toont hoe het was om met zoveel mensen in een kleine ruimte te leven. Er wordt 24 uur per dag geleefd, gekookt, geslapen, gepraat, muziek gemaakt en televisie gekeken. Speciaal voor de Turkse bezoekers wordt in de experience Turks gesproken, gedroomd en naar authentieke jaren ’70 Turkse tv-uitzendingen gekeken.

Klik hier onder voor meer uitleg, foto’s en films over de andere presentaties in en rondom de panden:

Onze werkzaamheden:
Moetwil en van Dijk deed het technisch ontwerp, de levering en installatie van alle audiovisuele en interactieve toepassingen.

Opdrachtgever:
Perspekt Studio’s i.s.m. Carillon av-communicatie en Studio Louter

Lokatie:
Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem