‘Westenschouwen, het zal u rouwen…’

Met die legendarische woorden begint de sage van de ‘zeemeerman’ in de Plompe Toren. En dat verhaal leeft voort, maar dan in een nieuw jasje.

De Plompe Toren is een onbemand informatiecentrum van Natuurmonumenten. De Plompe Toren is het laatste restant van het dorp Koudekerke, dat eind 16de eeuw in de golven verdween. De toren staat als symbool van de eeuwige strijd tegen het water.

De nieuwe tentoonstelling gaat over de historie van het ooit zo welvarende dorpje Koudekerke en de natuur in en rond de Oosterschelde.

Bij binnenkomst begint een carrousel rond te draaien met daarop illustraties. Begeleid door het geluid van een aanzwellende zee en een zware stem wordt de kenmerkende legende aan de bezoekers verteld. Op de eerste verdieping vertelt een stem bij een bladerend boek het ware verhaal bij de afbeeldingen; een onzichtbare hand slaat de bladzijden om. Verderop staat een getijdenmaquette waarbij goed te zien is hoe het getij van de Oosterschelde werkt en wat de gevolgen van de zandhonger zijn.

Op de derde en vierde verdieping staan nieuwe vitrines die het verhaal vertellen over het leven in en rond de Oosterschelde. Daarna stap je op het dak van de toren. Hier heb je een weids uitzicht over het omringende natuurgebied.

Met jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers is de 23 meter hoge Plompe Toren een geliefde plek op het eiland Schouwen-Duiveland.

Onze werkzaamheden:
Advies, levering en installatie van de audiovisuele apparatuur.

Voor de getijdenmaquette op de tweede verdieping: 42-inch monitor in portrait mode, audioversterker, luidsprekers, HD videospeler, schakeling en programmering videofiles.

Voor de vitrines op de tweede verdieping: 3 stuks inbouwbare 10-inch lcd monitoren met Brightsign spelers en programmering videofiles.

Voor de audio (sfeerachtergrondgeluiden van vogels) op de tweede verdieping: HD speler met audioversterker en luidsprekers met pir sensor, inclusief overzetten file en programmering.

De legende bij de carrousel en het bladerend boek zijn nog steeds actueel. In 1998 hebben wij daarvoor alle audiovisuele apparatuur geleverd en geïnstalleerd en de elektronische besturingen verzorgd. Het is nog steeds actueel, boeiend en vooral het functioneert probleemloos!

Opdrachtgever:
Tentoonstellingsbureau Platvorm i.s.m. Edwin Hagedoorn (mechaniek)

Lokatie:
Plompe Toren, Koudekerke (Zeeland)