In een rijtuigie…

Het beroemde liedje ‘In een rijtuigie…’ van Annie M. G. Schmidt kun je nu echt ervaren. Alleen gaat de reis nu niet ‘helemaal naar Vinkeveen’, zoals het liedje beweert, maar naar de stad Groningen. Het rijtuigmuseum in Leek laat je nu beleven hoe het was om in de 19e eeuw per koets van Leek naar Groningen te reizen. Je ervaart hoe comfortabel het was en hoe je de paarden moest mennen. En dankzij de moderne techniek krijgen we zelfs de beelden, geluiden en geuren van toen op onze virtuele reis mee. Jong en oud kunnen met terugwerkende kracht als koetsier plaatsnemen op de bok.

Om die ervaring te creëren leverde en installeerde Moetwil en van Dijk veel technische hulpmiddelen. Het gaat daarbij onder meer om een videoprojector, een PC, luidsprekers een audioversterker en elektronische besturing. Er is onder meer een trilmodule aan de koets bevestigd. Via de teugels gaat er een signaal naar de PC als de koets ‘van de weg’ raakt en dan gaat de koets trillen.

In de 40 meter lange tentoonstellingszaal hebben we ook de techniek voor de soundscape verzorgt. Met behulp van vele speakers ervaart de bezoeker dat de paarden van voor naar achteren galopperen.

Verder is er in een bestaande koets een beeldscherm gebouwd dat is gekoppeld aan een solid state player. De bijbehorende speakers zijn onopvallend weggewerkt in een koffer die bovenop de koets staat.

Onze werkzaamheden:
Advies audiovisuele configuratie en levering en installatie van de audiovisuele apparatuur.

Opdrachtgever:
Heijmerink en Wagemakers Vormgeversatelier i.s.m. Kiss the Frog, Karel Buijn en Donald Janssen vormgeving

Lokatie:
Nationaal Rijtuigenmuseum, Leek