Ondergrondse geheimen ontrafeld

Bunkermuseum laat oorlogsgeschiedenis Ameland zien

Bunkers spreken tot de verbeelding. Voor de naoorlogse generatie zijn het spannende, half ondergrondse overblijfsels uit roerige tijden. Op Ameland stonden in de Tweede Wereldoorlog zo’n veertig bunkers. Een aantal daarvan is afgebroken, andere zijn onder het zand bedolven. Een van die verdwenen bunkers, de voormalige keukenbunker, is weer zichtbaar gemaakt en ingericht als klein onbemand bunkermuseum.

De bunker bestaat uit drie gedeelten die aandacht geven aan de oorlogsgeschiedenis van het eiland. In het eerste gedeelte worden met een kunstwerk alle oorlogsslachtoffers herdacht. In het middencompartiment wordt de oorlogssituatie op Ameland uitgebeeld, met veel materiaal uit de oorlog. Op de muren van de achterste ruimte worden doorlopend beelden uit de oorlogstijd geprojecteerd. Drie beamers projecteren foto’s van de oorlog op Ameland. Dit geheel wordt door passende muziek ondersteund en komt zeer indrukwekkend over.

Verderop kunnen de bezoekers ook nog met behulp van luisterhoorns oorlogsverhalen van Amelanders horen en in een aparte ruimte een film zien.

Onze werkzaamheden:
Advies, levering en installatie van de benodigde audiovisuele en multimedia apparatuur voor de bunkerprojectie en de overige audiovisuele presentaties in de bunker.

Opdrachtgever:
Amelander Musea, Nes
i.s.m. Carillon AV-communicatie (beeld- en geluidsmontage)

Lokatie:
Bunkermuseum Hollum, Ameland